Η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προστατεύσει και να αναβαθμίσει κάποιες περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας προχώρησε σε διάφορες δράσεις όλο αυτό το διάστημα, μεταξύ των οποίων ήταν και τα «Απάτητα βουνά».
Πρόκειται για ένα πολύ αυστηρό καθεστώς προστασίας 6 παρθένων βουνών της χώρας όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να αλλοιώσει την περιβαλλοντική τους αξία:
Λευκά Όρη – Έκταση: 382,06 τ.χλμ. (Ρέθυμνο και Χανιά)
Σάος – Έκταση: 97,30 τ.χλμ. (Σαμοθράκη)
Σμόλικας – Έκταση: 102,89 τ.χλμ. (Ιωάννινα και Γρεβενά)
Τύμφη – Έκταση: 202,75 τ.χλμ. (Ιωάννινα)
Ταΰγετος – Έκταση: 143,23 τ.χλμ. (Μεσσηνία και Λακωνία)
Χατζή – Έκταση: 45,61 τ.χλμ. (Τρίκαλα)
Άγραφα – Έκταση: 94,92 τ.χλμ. (Καρδίτσα και Καρπενήσι)
Μαίναλο – Έκταση: 44,98 τ.χλμ. (Τρίπολη)
Σύμφωνα με τον προθυπουργό, «Στις περιοχές αυτές δεν μπορεί να κατατμηθεί γη, δεν μπορούν να ανοιχτούν νέοι δρόμοι, δεν μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Μπορούν να συντηρηθούν ιστορικά μονοπάτια, να αναβαθμιστεί η σήμανσή τους, να προσφέρονται ακόμα περισσότερο για εκδρομή, πεζοπορία, αθλητισμό και δράσεις οικοτουρισμού».
Ποια είναι τα οφέλη από τα Απάτητα Βουνά;
- Προστατεύονται περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας
- Συνεισφέρουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- Αποτελούν προστατευμένους χώρους αναψυχής, για τους πολίτες.
- Προστατεύουν τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος: παροχή καθαρού νερού, υγιές έδαφος, ποιότητα αέρα, κλιματική ρύθμιση, επικονίαση καλλιεργειών.
Ο θεσμός των «Απάτητων βουνών» δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που τον θέσπισε ακολουθώντας πιστά τις δεσμεύσεις για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030.