Εικόνα: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε διαβούλευση τέθηκε έως τις 27 Φεβρουαρίου το νέο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στόχος του, σύμφωνα με το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος είναι να εκσυγχρονιστεί η ελληνική νομοθεσία για τις ΑΠΕ και να ενημερωθεί σύμφωνα με το πρόσφατο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το νομοσχέδιο περιείχε αλλαγές όσον αφορά τις ενεργειακές κοινότητες αλλά και τον ενεργειακό συμψηφισμό.

 

Ενεργειακές κοινότητες

Στον τομέα των ενεργειακών κοινοτήτων δίνεται πλέον έμφαση στο «κοινό καλό», και όχι στην αποκόμιση οικονομικών απολαβών από την πώληση ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο επιλύει το βασικό ζήτημα διαμαρτυρίας των αγροτών και γενικότερα των πολιτών που έβλεπαν πως οι ενεργειακές κοινότητες δεν επιτελούσαν σωστά το έργο τους αλλά εξυπηρετούσαν τις επιδιώξεις των επενδυτών.

Το υπουργείο προβαίνει σύμφωνα με το νομοσχέδιο σε διαχωρισμό των ενεργειακών κοινοτήτων σε δύο κατηγορίες: τις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (ΚΑΕ) και τις Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (ΕΚΠ). Μέλη των ΚΑΕ μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (τουλάχιστον δεκαπέντε) και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Από την άλλη μεριά μέλη μιας ΕΚΠ μπορεί να είναι μεταξύ άλλων φυσικά πρόσωπα, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και επιχειρήσεις.

Ακόμη, είναι γεγονός πως πλέον δίνεται προτεραιότητα για ένταξη στο ηλεκτρικό δίκτυο για το σύνολο του πλεονάσματος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι αυτοκαταναλωτές από φωτοβολταϊκά συστήματα (και όχι μόνο του 20% όπως ίσχυε έως σήμερα) ενώ η μέγιστη ισχύς για επιχειρήσεις, ΟΤΑ κλ.π μπορεί να αγγίζει τα 100 KW ανά παροχή.

 

Eφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από αυτοκαταναλωτές.

Όσον αφορά σταθμούς που εγκαθίστανται από αυτοκαταναλωτές, για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού, η μέγιστη ισχύς του σταθμού για:

α) οικίες (νοικοκυριά), δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10 κιλοβάτ (kW) ανά παροχή κατανάλωσης,

β) νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 100 κιλοβάτ (kW) ανά παροχή κατανάλωσης.

Για σταθμούς που εγκαθίστανται από εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αγροτικών χρήσεων, για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η μέγιστη ισχύς του σταθμού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 100 kW ανά παροχή κατανάλωσης.

Για την εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το νέο νόμο, οι σταθμοί παραγωγής μπορούν να συνδέονται, στο Δίκτυο είτε Υψηλής Τάσης, είτε Μέσης Τάσης, είτε Χαμηλής Τάσης, ενώ το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος σταθμών ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για το οποίο επιτρέπεται να χορηγηθούν Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης από τους αρμόδιους Διαχειριστές για εφαρμογή ενεργειακού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού καθορίζεται σε δύο 2 GW.

Τέλος, το πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον ενεργειακό συμψηφισμό διοχετεύεται στο Δίκτυο ή το Σύστημα, χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση προς τον αυτοκαταναλωτή.