20 δισ. ευρώ θα μοιραστούν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε για τη χρηματοδότηση επενδύσεων οι οποίες θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Πρόκειται για το πρόγραμμα επιχορήγησης REPowerEU της Ε.Ε. Ποιο είναι όμως το ποσό που δικαιούται η Ελλάδα; Σύμφωνα με το Insider.gr, από αυτά τα κεφάλαια η Ελλάδα δικαιούται 769 εκατ. ευρώ.

Που θα επενδυθούν αυτά τα χρήματα;

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ήδη κατασταλάξει στο διαμοιρασμό του ποσού αυτού. Σκοπεύει έτσι να χρηματοδοτήσει κυρίως έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και έργα υδρογόνου και βιομεθανίου. Επιπλέον, στόχος της είναι να καλύψει μέρος του προϋπολογισμού του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» καθώς και του προγράμματος εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων σε κατοικίες. Ωστόσο τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης θα πρέπει να επικυρωθούν και από την Κομισιόν διαδικασία που θα καθυστερήσει λόγω των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα.

Αποθήκευση ενέργειας:

Το REPowerEU δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας. Προβλέπει ένα σημαντικό μέρος του κονδυλίου να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση ενός ακόμη μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου από αυτόνομες μπαταρίες. Έτσι στα 200 εκατ. που επρόκειτο να διαθέσει το κράτος για αποθήκευση προστίθενται επιπλέον 90 εκατ. από το REPowerEU.

Το ιδιαίτερο αυτό ενδιαφέρον για την αποθήκευση ενέργειας δεν είναι καθόλου αξιοπερίεργο. Η αποθήκευση αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη και ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Η έλλειψη αποθήκευσης οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε παύση παραγωγής από ΑΠΕ. Aυτό γίνεται γιατί η περίσσεια ενέργεια χάνεται όταν δεν μπορεί να αποθηκευτεί για την μετέπειτα αξιοποίησή της.

Ανανεώσιμα αέρια και πράσινα προγράμματα:

Ένας ακόμη στόχος της Ε.Ε αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στήριξη έργων βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου. Έτσι προβλέπεται να διατεθεί ένα ποσό ύψους 50 εκατ., ώστε να στηριχθούν ανάλογες επενδύσεις και να εισβάλλουν τα δύο αυτά ανανεώσιμα αέρια στην ελληνική αγορά. Αυτό ωστόσο προϋποθέτει και τα ανάλογα ρυθμιστικά πλαίσια.

Ένα αξιόλογο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα διατεθεί φυσικά και για τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα πράσινων επενδύσεων. Τέτοια προγράμματα είναι τα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», το πρόγραμμα εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα σε κατοικίες αλλά και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Πιο συγκεκριμένα περίπου 200 εκατ. θα διατεθούν για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών με μπαταρία στις στέγες κατοικιών και σε αγροτικές ιδιοκτησίες ενώ 100 εκατ. θα αξιοποιηθούν στην τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων. Τέλος, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που είναι ήδη προ των πυλών θα ενισχυθεί με το ποσό των 150 εκατ.